Meglepő ellenzéki és kormánypárti reakciók, újabb jelöltek Veres Pál visszalépése után

Megosztás

Szerdán késő este és csütörtök délelőtt is több közlemény érkezett szerkesztőségünkhöz, valamennyi Veres Pál polgármester választási visszalépésére reagált, néhány ezek közül egészen meglepő kijelentéseket is tartalmaz. (Cikkünk a gyorsan változó helyzet miatt folyamatosan frissül!)

Szerdán este a DK kommunikációs stábja írt levelet szerkesztőségünknek, melynek tartalma a következő volt:

“Sajnálattal értesültünk Veres Pál elhatározásáról. Köszönjük a városvezetői munkáját. Az ellenzéki pártok továbbra is szövetséget alkotnak egy fejlődő, gyarapodó Miskolcért. A következő napokban jelentkezünk, ismertetjük terveinket a város jövőjével kapcsolatban” – szólt a közlemény.

Érdekesség, hogy a dokumentumot az MSZP és a Párbeszéd is aláírta. Ők egészen Veres Pál tegnapi bejelentéséig kitartottak a polgármester mellett és támogatták újbóli indulását, szemben a DK-val és az LMP-vel. Ebből arra lehet következtetni, hogy Veres Pál visszalépése az együttműködés irányába sodorta az MSZP-t, DK-t, LMP-t és a Párbeszédet.

Szembetűnő az is, hogy a közleményt a Momentum és a Jobbik nem írták alá. Ez utalhat arra, hogy ők esetlegesen kimaradhatnak az ellenzéki együttműködésből.

A rövid közlemény egyelőre nem tért ki Hegedűs Andrea visszalépésére. Információink szerint az már jó ideje eldőlt, hogy az országgyűlési mandátummal is rendelkező politikust visszaléptetik. A hivatalos bejelentésre azonban várhatóan péntekig kell várni.

*

Csütörtök reggel újabb levél érkezett a DK-tól, amiben az előző közleményt átfogalmazva, már Barkai László független jelölt támogatásáról beszélnek és az aláírás is módosult a dokumentum alatt – Hegedűs Andreáról nem esik szó.

“Sajnálattal értesültünk Veres Pál elhatározásáról. Köszönjük városvezetői munkáját. A miskolci demokraták összefogásában érdekelt pártok és szervezetek új közös, pártoktól független, minden miskolci érdekét képviselni tudó polgármesterjelölt állításán dolgoznak. A holnapi napon sajtótájékoztatón bemutatjuk Dr. Barkai László független jelöltet, aki reményeink szerint új lendületet adhat szeretett városunk fejlődésének. A demokratikus ellenzéki pártok továbbra is szövetséget alkotnak egy fejlődő, gyarapodó Miskolcért. A következő napokban jelentkezünk, ismertetjük közös programunkat, terveinket a város jövőjével kapcsolatban. Tisztelettel: Demokratikus összefogás pártjai, szervezetei”

*

Szintén csütörtök reggel érkezett a a Függetlenek A Szinva Városáért Egyesület (Függetlenek SZIVE) közleménye, amely Varga Andrea Klára alpolgármester asszony polgármesterjelölti indításáról értesíti a sajtót.

Veres Pál polgármester úr sajnálatos visszalépése a jelöltségtől, bizonytalanságot keltett városunkban és felkavarta közösségi életünket.

Mi, a Függetlenek A Szinva Városáért Egyesület, Veres Pál polgármester úr korábbi jelölő szervezete bejelentjük, hogy Varga Andrea Klára alpolgármestert indítjuk polgármesterjelöltként a 2024. június 9-i miskolci önkormányzati választáson. Meggyőződésünk, hogy ő elhivatottan folytatja városépítő munkáját.

Nyitottak vagyunk minden Miskolcért tenni akaró szervezettel való együttműködésre.

Miskolc a mi városunk, a mi környezetünk, a mi felelősségünk, közösen kell tennünk érte! Csatlakozz hozzánk!” – írta a civil szervezet.

*

Közben az információink szerint Jakab Péterhez és pártjához köthető körök elkezdtek Lehoczki László jelöltsége mellett kampányolni. Ez azért érdekes, mert korábban Lehoczki már cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy elindulna a választáson. Igaz, Veres Pál visszalépésével egy teljesen új helyzet állt elő, így nem lehet kizárni, hogy megváltoztatja korábbi álláspontját az újabban kellemetlen jogvitákat is vívő mentőkutyás szakember.

**

Cikkünk megírása óta Jakab Péter hivatalosan is bejelentette, hogy Lehoczki László lesz a miskolci polgármesterjelöltjük.

*

Mindeközben a civil jelöltként induló, de a Fidesz-KDNP politikusai elé beálló Tóth-Szántai József is megszólította Veres Pált.

Megdöbbenve olvastam, hogy úgy döntöttél, nem indulsz újra az önkormányzati választáson. Engedd meg, hogy mindenek felett jó egészséget kívánjak Neked, és biztosítsalak támogatásomról a következő időszakban. Szívesen megküzdöttem volna Veled a miskolciak bizalmáért, így most egy másfajta küzdelem következik. Biztos vagyok benne, hogy a közös nevezőt nem kellett volna sokáig keresnünk, mert mindkettőnk számára szenvedély Miskolc. Városvezetői és emberi tapasztalataidra számítok a jövőben” – írta a polgármester-jelölt.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek